Tandpasta helpt niet bij verwijdering van plak

Tandpasta helpt niet bij verwijdering van plak

Onderzoekers van het ACTA concluderen dat tandenpoetsen met tandpasta geen extra effect heeft op de mechanische verwijdering van tandplak. Uit het onderzoek blijkt dat indien de tanden worden gepoetst met tandpasta er gemiddeld 49% van de tandplak wordt verwijderd. Indien de tanden worden gepoetst zonder tandpasta, dan word er gemiddeld 50% van de tandplak verwijderd. Er is dus geen extra effect op de verwijdering van tandplak indien men poetst met tandpasta. Toch is het gebruik van tandpasta wel aan te raden. Zo is het gebruik van tandpasta met fluoride essentieel om gaatjes te voorkomen, zo is te lezen op www.tandarts.nl. Fluoride maakt het glazuur van tanden sterker. Bijna alle tandpasta’s die worden verkocht, bevatten fluoride. Bovendien zorgt tandpasta voor een frisse adem!

Onderzoek toont aan dat poetsen met tandpasta geen extra effect heeft

De onderzoekers hebben gekeken naar tien eerder gepubliceerde onderzoeken die het effect van tandenpoetsen met tandpasta ten opzichte van poetsen zonder tandpasta evalueren. Vervolgens hebben de onderzoekers de onderzoeksresultaten geanalyseerd. De onderzoekers zijn C. Valkenburg, D.E. Slot, E.W. Bakker en F.G. van der Weijden en zijn verbonden aan het ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam).

Bescherming tegen zuuraanvallen

“Tot nu toe werd er van uit gegaan dat door met tandpasta te poetsen de tandplak werd verwijderd. Dat blijkt niet zo te zijn”, aldus www.tandarts.nl. Het is verstandig om regelmatig tanden te poetsen (twee a driemaal maal daags) verspreid over de dag. De tandpasta met fluoride beschermt de tanden gedurende de dag tegen zuuraanvallen. Frisdranken zorgen bijvoorbeeld voor zuuraanvallen op de tanden. Door zuuraanvallen wordt het tandglazuur aangetast.

Bron:tandarts.nl