Behandelingen

Alle zorg onder één dak.

Door de jaren heen zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van tandheelkunde. Om deze reden is het voor één tandarts bijna niet meer mogelijk om het hele vakgebied op een hoog niveau te beheersen en aan te bieden. Om onze patiënten de best mogelijke zorg te kunnen garanderen, hebben wij daarom verschillende kennisgebieden op tandheelkundig gebied in onze praktijk samengevoegd. Alle zorg onder één dak en hoogwaardige kwaliteit: Dat is en blijft ons uitgangspunt.

 

Heeft u vragen over onze behandelingen en/of specifieke wensen? Bel ons of neem contact met ons op.

a
Uw kind is bij ons welkom vanaf het eerste tandje.

In het begin gaat het vooral om voorlichting over de beste zorg voor het gebit van uw kind. Vooral bij het eerste kind is gebleken dat veel jonge ouders nog niet precies weten hoe je optimaal kunt zorgen voor een gebit in ontwikkeling.

 

Verder proberen we het kind stapje voor stapje te laten wennen aan de tandarts en de tandartsstoel en zo te leren dat naar de tandarts gaan heel gewoon is en ook best leuk kan zijn!

 

Bij elke controle wordt de mondhygiëne goed in de gaten gehouden en bespreken we indien nodig hoe je het best kan poetsen en hoe een goed voedingspatroon positief kan bijdragen aan een gezond gebit.

 

Mocht er behandeling nodig zijn, dan kan onze ervaren kindertandarts samen met haar assistente ervoor zorgen dat door middel van goede uitleg en plaatselijke verdoving de behandeling goed en rustig verloopt.

Mist u één, meerdere of al uw tanden dan kunnen implantaten een oplossing bieden. Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. De meeste implantaten zien er uit als een soort schroef en zijn gemaakt van titanium. Titanium is lichaamsvriendelijk materiaal waaraan bot zich gemakkelijk hecht. Deze implantaten worden voorzien van een kroon, brug, plaat- of frameprothese of een overkappingsprothese (klikgebit). Een implantaat werkt, voelt en ziet er uit als een echte tand.

De voordelen van implantaten

  • Met implantaten behoudt u uw eigen gelaatskenmerken. Wanneer u één of meerdere volledige tanden verliest kan uw gelaat ouder gaan lijken door het slinken van het kaakbot. Met tandheelkundige implantaten kan dit proces worden gestopt of voorkomen.
  • U kunt met implantaten eten wat u wilt. Gebitsprotheses op implantaten zijn net echte tanden omdat ze stevig vastzitten in uw kaak. Hierdoor kunt u vol vertrouwen uw favoriete gerechten eten.
  • Implantaten zijn in de meeste gevallen een verfraaiing van uw gebit en geven daardoor meer zelfvertrouwen, u hoeft voor niemand meer uw lach te verbergen!

 

Voor wie zijn implantaten geschikt?

In principe kan bij iedere volwassene een implantaat worden geplaatst,het is wel noodzakelijk dat er voldoende kaakbot is om een implantaat te kunnen plaatsen. Waar te weinig bot aanwezig is, kan meestal met een extra behandeling nieuw bot worden geplaatst. Als u nog eigen tanden en kiezen heeft, is het verder van belang dat het tandvlees daar omheen gezond is. Als dit niet zo is moet daar eerst iets aan gedaan worden.

Een mondinspectie en een analyse van röntgenfoto’s van uw gebit zullen uitsluitsel geven of er bij u implantaten kunnen worden geplaatst. Is dat het geval dan stellen we voor u een behandelplan en een kostenbegroting op. Geeft u als patiënt akkoord op deze begroting, dan nemen wij ter controle nogmaals uw medische gegevens met u door. In sommige gevallen zullen wij naar aanleiding daarvan contact opnemen met uw huisarts en/ of bijvoorbeeld de trombosedienst. Geven de medische gegevens geen reden om de implantaten niet te plaatsen, dan plannen wij met u de behandeling. Op deze manier voldoen we aan alle voorwaarden om de behandeling veilig en verantwoord uit te voeren.

 

Het plaatsen van implantaten

Blijkt na het vooronderzoek dat aan de voorwaarden wordt voldaan voor het plaatsen van implantaten en bent u akkoord met het behandelplan en de offerte, dan is procedure als volgt:

  1. Voorafgaand aan de operatie worden er recepten aan u verstrekt voor geneesmiddelen die u vóór de operatie in huis moet hebben. Volg de instructies voor het innemen ervan nauwkeurig op. Indien u bloedverdunners gebruikt, zal het gebruik ervan in overleg met uw huisarts of medisch specialist mogelijk tijdelijk moeten worden gestopt, doe dat niet op eigen initiatief. Geef ons vooraf aan als u ergens allergisch voor bent.
  2. Tijdens de operatie wordt onder plaatselijke verdoving het implantaat/ de implantaten in uw kaakbot geplaatst. In de daaropvolgende 6-12 maanden hecht het kaakbot zich aan het implantaat (‘osseo-integratie’) en ontstaat een stevig fundament voor uw toekomstige nieuwe tand(en) of kies. De operatie vindt plaats bij ons in de praktijk.
  3. Na de operatie moet u, afhankelijk van de omvang van de ingreep, rekening houden met enige zwelling en/of verkleuring van de slijmvliezen, wang en lippen. Deze verschijnselen zijn  vaak van tijdelijke aard, wij kunnen u medicatie voor schrijven voor tegen de napijn. In het geval van overmatige bloeding, pijn, huiduitslag of een andere reden tot ongerustheid neemt u dan altijd contact met ons op.

Parodontologie betekent letterlijk: de leer (=logie ) van hetgeen de tanden (=donto) omringt (=paro). Dit zijn het kaakbot, het tandvlees en het parodontale ligament (de groep vezels die de tand in de tandkas vasthouden)

Hoe ziet gezond tandvlees eruit?

Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. Gezond tandvlees is vastgehecht aan het kaakbot en deels aan de tanden en kiezen; alleen bij de rand van het tandvlees zit een smalle, ondiepe ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen. Deze ruimte wordt een de sulcus genoemd en is bij gezond tandvlees hooguit 3 mm diep. Gezond tandvlees bloedt niet bij het poets of het schoonmaken tussen de tanden met bv. tandenstokers, flos,ragen of het eten.

Hoe ziet ontstoken tandvlees eruit?

Ontstoken tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn. Ook kan het gaan bloeden bij het poetsen of het eten. Maar deze verschijnselen zijn lang niet altijd aanwezig. Dus als uw tandvlees niet gaat bloeden bij het poetsen of eten, wil dat nog niet zeggen dat het tandvlees gezond is.

 

De tandarts of mondhygiënist kan tandvleesontsteking opsporen met een z.g.n. pocketsonde. De pocketsonde wordt hiertoe in de pocket, de smalle ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen, geschoven; als daarbij bloeding optreedt of de pocket is dieper dan 3mm, is het tandvlees ontstoken.

Hoe ontstaat tandvleesontsteking?

In de mond zitten ontelbare hoeveelheden bacteriën. Die bacteriën, het gaat om vele verschillende soorten, hechten zich vast aan de tanden en kiezen. De laag bacteriën op de tanden en kiezen heet tandplaque. Tandplaque is zacht en kleverig en heeft een witte of gele kleur. Daardoor is het moeilijk te zien. De bacteriën in de tandplaque veroorzaken tandvleesontsteking. Ook gaatjes kunnen worden veroorzaakt door tandplaque. Tandplaque kan op den duur verkalken en wordt dan tandsteen genoemd.

Is tandvleesontsteking schadelijk?

Het blijkt dat de meeste mensen de tandplaque niet goed verwijderen van de tanden en kiezen. Daardoor hebben de meeste mensen tandvleesontsteking. Gelukkig richt de tandvleesontsteking meestal geen schade aan het tandvlees of aan het kaakbot dat daaronder zit. In dat geval wordt de ontsteking van het tandvlees gingivitis genoemd.

 

Bij een beperkte groep mensen richt de tandvleesontsteking op en duur wel schade aan. Eerst laat het tandvlees los van de tanden en kiezen. De pocket, de smalle ruimte tussen tandvlees en tanden en kiezen, wordt daardoor dieper dan 3mm. In deze verdiepte pocket vormt zich weer een laagje tandplaque en vaak ook tandsteen. Zo gaat de ontsteking de diepte in en bereikt het kaakbot. Het kaakbot, waar de tanden en kiezen in vastzitten, wordt daardoor afgebroken. Deze vorm van tandvleesontsteking heet parodontitis. Door parodontitis kan er uiteindelijk zoveel kaakbot verloren gaan dat de tanden en kiezen los gaan staan en uiteindelijk verloren worden.

In onze praktijk voeren wij op regelmatige basis wortelkanaalbehandelingen uit, ook hiervoor bent u bij ons dus op een vertrouwd adres. Als de pijn van de zenuwontsteking ondraaglijk wordt, dan kan deze worden weggenomen door de zenuw, inclusief het omringende weefsel, te verwijderen uit de tand of kies. Deze behandeling heet een wortelkanaalbehandeling en voorkomt tevens dat het weefsel rondom de wortelpunt ontsteekt.

 

Behandeling

De wortelkanaalbehandeling vergt tijd, afhankelijk van of het een tand of kies betreft tussen de 30 minuten en maximaal 1 uur. Verder zal het meerdere behandelingen in beslag nemen, afhankelijk van de mate van ontsteking. Uw tand of kies wordt geïsoleerd door middel van een rubberen beschermlap. Hierdoor heeft u geen last van alle instrument en desinfecterende vloeistoffen die worden gebruikt om de kanalen goed te reinigen. Na het vullen van de kanalen zal in de meeste gevallen een duurzame definitieve restauratie worden aangebracht.

 

Nazorg

U ontvangt instructies over de eventuele nasleep en hoe hiermee om te gaan en soms wordt er een afspraak gemaakt voor een controlefoto na 6 maanden. In de meeste gevallen adviseren wij het plaatsen van een kroon in verband met de broosheid en eventuele verkleuringen.

 

Heeft u vragen over deze behandeling of wilt u hiervoor een afspraak maken neem dan vrijblijvend contact met ons op

De zorg voor uw gezonde glimlach is het uitgangspunt van alle behandelingen bij Tandartspraktijk Leder. Een belangrijke voorwaarde daarbij is onder andere de mondhygiëne door de patiënt zelf. Om goed aan de stijgende behoefte aan advies en zorg te kunnen voldoen, is in de praktijk een  preventie-assistente werkzaam.

Wat doet een preventie-assistente?

De preventie-assistente richt zich op het voorkomen van tandheelkundige problemen zoals bijvoorbeeld cariës en parodontitis (ontstoken tandvlees en kaakbot), waarbij tijdige onderkenning zeer noodzakelijk is voor een effectieve behandeling. Een preventie-assistente controleert hiertoe de mondhygiëne en de conditie van het tandvlees. Door duidelijke voorlichting, instructie en een goede gebitsreiniging streven wij naar een betere en blijvende gebitsgezondheid. Als de tandarts signaleert dat uw mondhygiëne niet helemaal optimaal is of wanneer er gebitsreiniging plaats moet vinden, kan hij u doorsturen naar onze preventie-assistente. Wanneer er sprake is van parodontitis en/of wanneer er reden is voor een zeer uitgebreide gebitsreiniging, zal deze door de mondhygiëniste uitgevoerd worden.
Heeft u vragen over of aan onze preventie-assistente of wilt u graag een afspraak maken om uw gebitsgezondheid preventief te laten controleren, neemt u dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Esthetische tandheelkunde

Esthetische tandheelkunde is het vakgebied, waarbij de tandarts zich bezighoudt met het verfraaien van het uiterlijk van de patiënt. Aangezien tanden en kiezen een belangrijke rol spelen bij het uiterlijk, stellen mensen steeds hogere eisen aan de esthetiek van hun tanden en kiezen. In onze praktijk hebben wij een jarenlange ervaring met esthetische tandheelkunde en worden alle ontwikkelingen op dit gebied op de voet gevolgd. Zo bent u ook hiervoor bij ons op het juiste adres.

 

Dit gebied van de tandzorg is de laatste jaren sterk uitgebreid en verbeterd, waardoor er nu allerlei technieken beschikbaar zijn die cosmetische tandheelkunde financieel aantrekkelijker maken en ook qua behandelmethoden is er veel positief veranderd. Zo hoeft men niet meer per se pijnlijke behandelingen te ondergaan om een sterren glimlach te krijgen. Veel gebruikte oplossingen in de esthetische tandheelkunde zijn het plaatsen van metaalvrije porseleinen kronen, het gebruik van witte vullingen, het plaatsen van facings en het bleken van uw tanden.

Bij het toepassen van esthetische tandheelkunde houden wij zowel het functionele als het esthetische aspect voor ogen, hierdoor bent u altijd verzekerd van het beste resultaat. Het scala aan mogelijkheden in combinatie met de persoonlijke situatie van de patiënt, maken het noodzakelijk om een individueel behandelplan op te stellen, afgestemd op de wensen en middelen van de patiënt. Wij zullen u hier graag nader over informeren.

 

Neem contact met ons op voor een compleet en verantwoord behandelplan of als u meer wilt weten over esthetische tandheelkunde, onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.

U bent van harte welkom bij Tandartspraktijk Leder!