Ook tijdens Ramadan is het belangrijk om tanden te poetsen

tandenpoetsen

Ook tijdens Ramadan is het belangrijk om tanden te poetsen

Van 10 maart tot en met 9 april 2024 is het Ramadan, de heilige maand waarin moslims wereldwijd zich van zonsopgang tot zonsondergang onthouden van eten en drinken, inclusief water. Desondanks is het nog steeds mogelijk om goed voor je gebit en mond te zorgen. Wij hebben enkele tips voor je.

Poets 2 keer per dag, 2 minuten lang

Ook tijdens Ramadan is het belangrijk om zoals gewoonlijk twee keer per dag, twee minuten lang, je tanden te poetsen met fluoridetandpasta. Wacht bij voorkeur even tot na de sehri (ochtendmaaltijd) en na de iftar (avondmaaltijd) met poetsen, om de gezonde zuurgraad in je mond te behouden, wat je tanden beschermt. Je kunt dus prima je tanden poetsen volgens dit advies buiten de vastentijden om.

Zorg ook voor een goede reiniging tussen je tanden en kiezen

Gedurende de dag kun je een tandenstoker of rager gebruiken om de ruimtes tussen je tanden en kiezen goed te reinigen. Een miswak is ook een optie. Dit vezelige stukje wortelhout heeft een zacht uiteinde dat werkt als een tandenborstel. De natuurlijke ingrediënten verstevigen bovendien het tandglazuur, doden bacteriën en zorgen voor een frisse adem.

Vermijd een slechte adem

Een beperkte inname van eten en drinken kan leiden tot een droge mond of een slechte adem. Dit kun je verminderen door een tongschraper te gebruiken. Hiermee verwijder je eenvoudig eventuele etensresten maar vooral bacteriën die voor een onaangename geur kunnen zorgen. Dit mag gewoon tijdens het vasten.

Heb je een afspraak bij je mondzorgverlener?

Als je vanwege Ramadan je afspraak liever uitstelt tot na de vastenperiode, is dat natuurlijk geen probleem. Geef dit echter wel tijdig door aan de praktijk.

Behandelingen gaan gewoon door

Alle behandelingen bij je tandarts, mondhygiënist, orthodontist of tandprotheticus kunnen gewoon doorgaan. Geef wel aan dat je aan het vasten bent, zodat je mondzorgverlener hier rekening mee kan houden, bijvoorbeeld door je wat vaker te laten spoelen of spugen om te voorkomen dat je water binnenkrijgt.

Loop niet door met acute klachten

Blijf niet doorlopen met acute klachten. Met pijn is het nog moeilijker om het vasten vol te houden. Bloedend tandvlees kan bijvoorbeeld duiden op een ontsteking. Laat je behandelen als je veel last hebt. Dit kan ernstige mondproblemen voorkomen, zodat je ook tijdens het vasten een betere algehele conditie hebt.

Hervat na het Suikerfeest je dagelijkse routine

Tijdens Eid, het feest ter ere van het einde van Ramadan, wordt er 1 tot 3 dagen lang flink uitgepakt met heerlijk eten en veel zoete hapjes. Geniet ervan! Probeer echter wel zo snel mogelijk je oude routine voor mondverzorging weer op te pakken. Zo houd je je mond gezond!