Minder cariës bij jeugd

Minder cariës bij jeugd

Tussen 2005 en 2011 steeg het percentage kindergebitten zonder cariës bij 5-jarigen van 44% naar 59%. Voor 17-jarigen steeg dit van 29% naar 39%. Dat blijkt uit het Signalement Mondzorg 2013 (pdf) dat het College voor Zorgverzekeringen publiceert.

De NMT is verheugd dat de mondgezondheid van de jeugd de afgelopen jaren is verbeterd. De beroepsgroep heeft zich ingespannen om hieraan een positieve bijdrage te leveren. Bijvoorbeeld met het ontwikkelen van poetslessen op scholen samen met het Ivoren Kruis en informatie op de patiëntenwebsite allesoverhetgebit.nl. Daarnaast ontwikkelde de beroepsgroep de Richtlijn Mondzorg voor Jeugdigen die nu in de praktijken wordt geïmplementeerd.

Een gaaf gebit, goed voor de gezondheid
Een gaaf gebit en een gezonde mond zijn belangrijk voor de algehele gezondheid. Daarom is vergoeding van deze zorg aan jeugdigen uit de basisverzekering van belang. In 2008, 2009 en 2010 was de leeftijdsgrens verhoogd naar tot en met 21 jaar. In het rapport wordt de suggestie gewekt dat deze verhoging niet heeft geleid tot een aanzienlijke verbetering van mondgezondheid. De NMT betwijfelt of je op basis van deze gegevens en deze korte tijdsperiode deze conclusies kunt trekken.

Nog te veel cariës
Het betreurt de NMT wel dat er nog altijd sprake is van cariës en van verschillen tussen groepen met een hoge en lage sociaal-economische status. In dat perspectief is deze verbetering nog maar een eerste stap en zullen professionals in de mondzorg samen met ouders en jeugd zich moeten blijven inspannen om de mondgezondheid te verbeteren.

Bron: NMT, CVZ