Effectief omgaan met Tandenknarsen (Bruxisme)

tandarts

Effectief omgaan met Tandenknarsen (Bruxisme)

Tandenknarsen, ook bekend als bruxisme, is een veelvoorkomende aandoening waarbij een persoon zijn tanden en kiezen stevig op elkaar klemt, ze heen en weer beweegt of ze knarst en maalt. Deze aandoening kan zowel tijdens de slaap als overdag optreden en kan diverse oorzaken hebben, zoals stress, angst, slaapstoornissen, abnormale beet, ontbrekende of scheve tanden, medicijngebruik of andere medische aandoeningen. Onbehandeld kan tandenknarsen leiden tot tandbeschadiging of slijtage, kaakgewrichtspijn (TMD), hoofdpijn, oorpijn en zelfs tandverlies in ernstige gevallen.

Behandelingen en Oplossingen

Gelukkig zijn er diverse behandelingen en hulpmiddelen beschikbaar om tandenknarsen effectief aan te pakken, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Een veelgebruikte oplossing is het dragen van een op maat gemaakte mondbeschermer, ook wel bekend als een ‘knarsetanden bitje’, opbeetplaat of splint. Dit bitje kan tijdens het slapen worden gedragen en beschermt tegen gebitslijtage, terwijl het ook de spieren helpt ontspannen.

Naast het gebruik van een mondbeschermer zijn er andere benaderingen die kunnen helpen bij het verminderen van stress en angst, zoals ontspanningsoefeningen of therapie. Orthodontische behandeling kan worden overwogen om de beet te corrigeren, terwijl het behandelen van onderliggende medische aandoeningen ook belangrijk is.

Het bewust worden van het tandenknarsen overdag en het aannemen van ontspanningstechnieken kan ook enorm helpen. Yoga kan bijvoorbeeld een effectieve methode zijn om spanning in de kaken te verminderen. We raden aan om de twee video’s van yoga docent Myrna van Kemenade te bekijken, waarin ze uitlegt hoe je spanning in de kaken kunt herkennen en praktische tips geeft om de kaken te ontspannen.

Conclusie

Tandenknarsen kan een vervelende aandoening zijn, maar met de juiste aanpak en behandeling kunnen de symptomen effectief worden verminderd. Het is belangrijk om een tandarts te raadplegen voor een juiste diagnose en om een behandelplan op maat op te stellen dat past bij jouw specifieke situatie. Met de juiste zorg en aandacht kun je weer genieten van een gezonde en ontspannen mond.