Bloedend tandvlees kan duiden op diabetes

Bloedend tandvlees kan duiden op diabetes

Heb je te hard gepoetst of is er misschien iets anders aan de hand? Bloedend tandvlees kan duiden op een onderliggende aandoening, zoals diabetes.

Relatie tussen mondgezondheid en ziekten

Over de relatie tussen mondgezondheid en zieken is de laatste jaren meer bekend geworden. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met ernstige tandvleesontsteking (parodontitis) zonder het zelf te weten diabetes hebben. Ze zijn daardoor vatbaarder voor ontstekingen, dus ook voor die van het tandvlees.

Ernstige problemen kunnen voorkomen worden

Met een adequate behandeling van parodontitis zijn de suikerwaarden te verbeteren. “Hoewel er meer factoren een rol spelen, kan een optimale mondgezondheid bijdragen aan het voorkomen van ernstige gezondheidsproblemen als gevolg van diabetes”, vertelt parodontoloog en onderzoeker Wijnand Teeuw in een speciale bijlage, die in het kader van Wereld Diabetesdag 2020 is verschenen bij dagblad De Telegraaf.

Lees hier het hele interview.

Bespreek je klachten met je mondzorgverlener

Blijf dus altijd alert op bloedend tandvlees! En heb je diabetes? Zeg dit altijd tegen je tandarts of mondhygiënist, zodat daar extra aandacht aan kan worden besteed.

Bron: https://www.allesoverhetgebit.nl