WGA zelf eigen risico of toch via het UWV

WGA zelf eigen risico of toch via het UWV

Diverse praktijkhouders ontvangen van een aantal verzekeraars, waaronder De Amersfoortse, een aangekondiging dat ze de premies voor hun WGA-dekking gaan verhogen. Mocht u eigenrisicodrager zijn voor de Wet Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten (WGA), dan kunt u zich afvragen of dit nog wel zo gunstig is.

Persoonlijke situatie bespreken met verzekeringsadviseur
Wat voor u het meest voordelig is hangt af van de situatie van uw praktijk en eventuele instroom in de WIA. De NMT adviseert u om met uw verzekeringsadviseur naar uw situatie te kijken en dan pas een besluit te nemen.

Een aantal jaren geleden werd het mogelijk om voor het risico van WGA-gevallen UWV te verlaten. Verzekeraars zijn hierop ingesprongen. Zij namen het risico van u over en stelden zich garant bij de belastingdienst voor de kosten van een (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte werknemer. De WGA-premie die u betaalde aan UWV – met een opslag als er WGA-instroom is geweest – werd ingeruild voor een verzekeringspremie die meestal voordeliger was. Doordat de premieverschillen tussen UWV en verzekeraars kleiner worden, zijn de voordelen voor het alsnog eigenrisicodrager worden erg afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Teruggaan naar het UWV kan, maar je kunt daarna niet op elk moment meer uittreden. Hiervoor geldt een wachttijd van 3 jaar.

Bron: NMT, afdeling Kennis, Communicatie, Kwaliteit, 09-10-2013