Tandverlies in verband gebracht met een hoger risico op hartaandoeningen

Tandverlies in verband gebracht met een hoger risico op hartaandoeningen

Volwassenen die vanwege niet-traumatische redenen tanden hebben verloren, kunnen volgens een studie een hoger risico lopen op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij mannen en vrouwen in de Verenigde Staten en eerdere studies hebben hart- en vaatziekten in verband gebracht met orale ziekten. Het gaat daar bij om een ontstekingsziekte die vaak tandverlies veroorzaakt als gevolg van de afbraak van parodontaal weefsel.

Oorzakelijk verband tandverlies

Het oorzakelijk verband tussen de ontstekingsziekte en hart- en vaatziekten is niet goed bekend, dus onderzoekers in deze studie voerden een secundaire analyse uit van het 2014 Behavior Risk Factor Surveillance System dat keek naar tandverlies dat niet werd veroorzaakt door een trauma, evenals hart- en vaatziekten, waaronder een hartaanval, angina en/of beroerte.

Edentaat en hart- en vaatziekten

De studie omvatte 316.588 deelnemers uit de Verenigde Staten en de deelnemers waren tussen de 40-79 jaar oud. Ongeveer 8 procent bleek edentaat (zonder tanden) en 13 procent had hart- en vaatziekten. Het percentage mensen met hart- en vaatziekten en edentaat was 28 procent, vergeleken met slechts 7 procent met hart- en vaatziekten maar zonder ontbrekende tanden. Naast edentate deelnemers, degenen die aangaven een tot vijf ontbrekende tanden te hebben of zes of meer, maar niet alle, hadden ontbrekende tanden ook meer kans op hart- en vaatziekten, zelfs na correctie voor andere factoren zoals body mass index, leeftijd, ras, alcoholgebruik, roken, diabetes en tandarts afspraken.

Vermindering risico hart- en vaatziekten

“Onze resultaten ondersteunen dat er een verband bestaat tussen tandheelkundige gezondheid en cardiovasculaire gezondheid”, zei Hamad Mohammed Qabha, MBBS, hoofdauteur van de studie en Chief Medical and Surgical Intern bij Imam Muhammad Ibn Saud Islamic University. “Als de tanden van een persoon uitvallen, kunnen er andere onderliggende gezondheidsproblemen zijn. Artsen moeten aanbevelen dat mensen in deze leeftijdsgroep adequate mondzorg krijgen om de ziekten die leiden tot tandverlies in de eerste plaats te voorkomen en indien mogelijk een andere manier om het risico op toekomstige hart- en vaatziekten te verminderen. “Lees hier verder over de studie gepubliceerd in Science Daily.

Mogelijk bent u ook geinteresseerd in: