Tandartsen bezorgd over mijden zorg

Tandartsen bezorgd over mijden zorg

Uit het vandaag verschenen onderzoek van TNS-NIPO blijkt dat 23% van de ondervraagde Nederlanders aangeeft minder naar de tandarts te gaan als gevolg van hoge kosten. De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde maakt zich zorgen over deze ontwikkeling. Het zorgen voor een gezonde mond is van belang voor alle Nederlanders.

De zorg voor minderjarigen en bijzondere zorggroepen wordt in Nederland vanuit de basisverzekering betaald, hier geldt voor de jeugd geen eigen risico. Ruim 75 procent van de Nederlanders is zelf verantwoordelijk voor de kosten voor mondzorg. Deze kosten zijn voor het grootste gedeelte voorspelbaar. De patiënt bepaalt zelf of hij spaart of budget opbouwt voor deze kosten of dat hij een aanvullende verzekering afsluit.

Een gezonde mond start bij een goede dagelijkse verzorging van de mond en een gezond eetpatroon. Het bezoek aan en advies van de tandarts is nodig om het gebit en de mond gezond te houden. Het uitstellen van behandeling zorgt er doorgaans voor dat de kosten op termijn vaak hoger liggen. Er zijn ook steeds duidelijkere aanwijzingen dat er een relatie is tussen een gezonde mond en een gezond lichaam. Het mijden van de tandarts heeft meer gevolgen dan de patiënt kan overzien.

Bron: NMT afdeling Kennis, Communicatie, Kwaliteit, 08-10-2013