Tandarts stunt met prijs

Tandarts stunt met prijs

Tandartsen zien weer kans met elkaar te concurreren door fors te stunten met de techniekprijzen. De consument profiteert.

„De goedkoopste tandarts in ons land vraagt op dit moment voor het plaatsen van een kroon 320 euro, het landelijk gemiddelde ligt op 700 euro ligt. Voor een implantaat wordt gemiddeld 2400 euro gevraagd, maar de goedkoopste aanbieder stunt op dit moment met 1180 euro”, stelt Kune Burgers van de vergelijkingssite 123.tandarts.nl, die 5000 tandartsen in de database heeft.

Minister Schippers (Volksgezondheid) besloot twee jaar geleden te stoppen met een experiment met de vrije tandartstarieven, omdat de prijsverschillen enorm uit de hand liepen. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft voor 2014 vaste tandartstarieven vastgesteld.

Stunten

Burgers: „Maar omdat techniekkosten voor bruggen, kronen, implantaten, kunstgebitten en frameprotheses naast de vaste tandartskosten wél mogen verschillen, is er toch weer sprake van concurrentie, mede ingegeven door de crisis. Patiënten komen minder vaak of blijven weg en dan gaat men stunten.”

Volgens Burgers werken tandartspraktijken die goedkope kronen aanbieden vaak samen met tandtechnische laboratoria in het buitenland. „Voor een kroon die in Nederland wordt gemaakt, wordt gemiddeld 280 euro aan techniekkosten gevraagd. Voor dezelfde kroon wordt 180 euro gevraagd als die in het buitenland – vaak Azië – is gemaakt.

Tandartsbedrijf Excent is daar een voorbeeld van en werkt met een goedkoop producerend laboratorium in Azië.” Zij komen daardoor – inclusief de vaste tandartskosten – op maximaal een kleine 500 euro voor een kroon. Burgers geeft wel een waarschuwing: „Wees alert op aanbiedingen, bedenk waarom het zo goedkoop is en kijk en vraag naar de kwaliteit.”

Praktijkmanager Claudia Pieper van tandartsenprakrijk Ivory&Ivory in Utrecht zegt de derde plek als goedkoopste kronenaanbieder van ons land niet te hebben behaald door met Azië samen te werken. „Onze kronen komen uit Nederland en er zit ook de normale garantie op. We kunnen dit aanbieden doordat we zijn beperkt in kleuren en elementen. Dan zijn de kiezen bijvoorbeeld wat donkerder, maar die zie je toch niet als je lacht. En wat is overigens mis met zo’n actie? De markt voor de techniekkosten is vrij.”

 

Bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/22573027/__Tandarts_stunt_met_prijs__.html