Smile for Life!

Endodontologie

Smile for Life!

20 maart 2015 wereld mondgezondheidsdag

Vrijdag 20 maart 2015 is een dag om mensen te herinneren aan het belang van goede mondverzorging. Het thema van 2015 is ‘Smile for Life’. Op deze dag worden mensen door middel van allerlei activiteiten bewust gemaakt van het belang van goede mondverzorging. De activiteiten worden onder meer georganiseerd door tandartsen, mondhygiënisten, studenten tandheelkunde en nationale verenigingen van tandartsen en mondhygiënisten. Zo is er van 16 tot en met 21 maart 2015 de Week van de Mondhygiënist. Deelnemende mondhygiëne praktijken geven tijdens deze week gratis mondzorgadvies aan consumenten.

Stoppen met roken

Dit jaar krijgt stoppen met roken extra aandacht. Door te stoppen met roken kan men de kans op ernstige mondgezondheidsproblemen aanzienlijk verkleinen. Roken kan namelijk leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, maar ook tot ernstige mondgezondheidsproblemen. Samen met alcoholgebruik is het gebruik van tabak verantwoordelijk voor 90% van de gevallen van mondkanker. Daarnaast veroorzaakt het gebruik van tabak ziektes aan het tandvlees, voortijdig verlies van tanden, verkleuring van tanden, slechte adem en wordt het reuk- en smaakvermogen aangetast.

Voorlichting patiënten

Mondzorgprofessionals kunnen een belangrijke rol spelen in het voorlichten van patiënten. Zo kunnen zij risicofactoren communiceren en patiënten helpen de eerste symptomen van orale ziektes te herkennen. Daarbij raden ze mensen aan om regelmatig een check-up te laten doen om zo ziektes in een vroeg stadium op te kunnen merken. Vooral mondhygiënisten leren om patiënten te motiveren om te stoppen met roken met speciale gesprekstechnieken. De mondhygiënist treedt dan op als coach. Sommige mondhygiënisten hebben ook geleerd om de MatriXmethode en Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) in te zetten om de patiënt, eenmaal gemotiveerd, te helpen met het stoppen. Hierbij worden barricades weggenomen die diep geankerd zitten in de hersenpan. Bijvoorbeeld om van een niet-helpende gedachte een helpende gedachte te maken.

© Auteur: Lieneke Steverink-Jorna