Recordverkoop snoep leidt tot tsunami tanderosie

Recordverkoop snoep leidt tot tsunami tanderosie

Consumenten hebben in 2012 voor 3,6 miljard euro aan snoep gekocht. Nog nooit is er zoveel geld besteed aan snoepwaren en snacks. Het Studiecentrum Snacks en Zoetwaren zegt dat een Nederlander gemiddeld 34 kilo zoetigheid en zoutjes consumeren per jaar.

De NMT maakt zich zorgen over deze groei en slaat in de media alarm. NMT-voorzitter Barnasconi: ‘De combinatie van zoetzure bestanddelen in de voeding, dranken en snoepjes is funest voor het gebit. Het gebit is het enige onderdeel van het lichaam dat niet geneest; verdwenen glazuur groeit nooit meer aan. Meer ingrijpende behandelingen en onnodige kosten zijn het gevolg.’

Grote bedreiging algehele gezondheid
Volgens Barnasconi is erosie een grote bedreiging voor de mondgezondheid en daarmee voor de algehele gezondheid. De schade in het gebit stapelt zich op en zorgt voor pijn en het slecht functioneren van het gebit. Niet alleen de fysieke gezondheid is in gevaar, ook de gevolgen voor het psychische en sociale welbevinden zijn aanzienlijk. Barnasconi luidt de noodklok. ‘Als we nu niets doen tegen tanderosie, zijn we terug bij af. De afgelopen decennia is cariës wel teruggedrongen, maar dat positieve effect lijkt nu teniet te worden gedaan door de toename van tanderosie.’

Volgens Barnasconi moeten mensen zich er bewust van zijn dat overmatig gebruik van (fris)dranken en vruchtensappen niet alleen leidt tot overgewicht, maar tot allerlei problemen met hun gezondheid en welbevinden.

Daarnaast geven tandartsen de volgende tips:
– Verminder het gebruik van zure voedingsmiddelen, snoepjes, frisdranken, alcoholische mixdrankjes, sport- en energiedranken. Beperk vooral het aantal gebruiksmomenten (maximaal twee keer per dag) en de duur van de consumptie.
– Drink regelmatig water of melk om de zuurgraad in de mond te neutraliseren.
– Gebruik geen zure dranken of voedingsmiddelen vlak voor het slapen.
– Drink met een rietje.
– Gebruik een zachte tandenborstel.
– Gebruik anti-erosie tandpasta en spoelmiddelen.
– Poets de tanden voor het ontbijt.
– Breng twee keer per jaar een bezoek aan de tandarts en de mondhygiënist.

Bron: NMT