Onrechtmatig gebruik tandartsentitel onaanvaardbaar

Onrechtmatig gebruik tandartsentitel onaanvaardbaar

Onterecht gebruik van de titel tandarts is onaanvaardbaar. Dit stelt de KNMT naar aanleiding van het programma De Monitor van KRO-NCRV op 11 januari 2015. Daarin komt een casus aan bod waarin managers van een tandkliniek zich tijdens een intake hebben gepresenteerd als tandarts, zonder hiervoor bevoegd te zijn. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) verricht op dit moment onderzoek naar de manier van handelen van de betreffende kliniek. De KNMT steunt dit onderzoek van de inspectie van harte.

De titel tandarts is beschermd via de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) en valt onder de acht beroepen in de ‘zware categorie’. “Dat is niet zonder reden,” zegt KNMT-voorzitter Van der Helm. “Het onrechtmatig gebruik van deze beschermde titel is misleidend voor de patiënt en kan zelfs medische risico’s met zich meebrengen. Als iemand die daartoe niet bevoegd is handelingen uitvoert die aan de tandarts zijn voorbehouden is dat onacceptabel.”

De patiënt heeft er recht op te weten welke professional wat doet in zijn mond. Daarom stimuleert de KNMT het dragen van naamkaartjes met functie in de praktijk.

Bron: KNMT, afdeling Kennis, Communicatie, Kwaliteit, 12-01-2015