Ik laat een tand trekken. Wat is een botopbouw met socket- behoud?

Bij het trekken van tanden zijn er veel belangrijke zaken waarmee u rekening moet houden Eén daarvan is of u van plan bent de getrokken tand in de toekomst wel of niet te vervangen. Als dat het geval is en een tandheelkundig implantaat een van de behandelingsopties is, dan is onze titelvraag belangrijk om te stellen. Een bottransplantaat om het botdefect te herstellen kan noodzakelijk zijn.

 

Bot opbouw is een tandheelkundige ingreep die plaatsvindt tijdens hetzelfde bezoek als de tandextractie. Nadat uw tandarts de tand heeft verwijderd, plaatst hij het bottransplantaatmateriaal rechtstreeks in de holte waar de wortels van de tand zaten. Het bottransplantaatmateriaal zelf kan uit verschillende bronnen komen. Sommige producten zijn volledig synthetisch, terwijl andere gedemineraliseerd dierlijk of menselijk bot bevatten. (Er zit geen organisch materiaal in deze di-erlijke of menselijk producten, het zijn enkel benige korrels.)

 

Het bottransplantaatmateriaal ziet eruit als kleine witte deeltjes ter grootte van koosjer zout. Het zorgt voor een matrix in de lege holte waarin uw natuurlijke bot kan groeien en genezen. Het doel van dit materiaal is om ervoor te zorgen dat het bot van uw lichaam de “gaten” die zijn
achtergelaten door de tandextractie volledig opvult.

 

Het enige doel van het kaakbeen is het vasthouden van tanden. Wanneer we een tand verwijderen, krimpt het bot op natuurlijke wijze in zowel de breedte als de hoogte. Deze krimp kan een oorzaak zijn dat u in de toekomst de ontbrekende tand niet kunt vervangen door een tandheelkundig implantaat. Ebottransplantaat vertraagt het krimpproces en behoudt de natuurlijke breedte en hoogte van het kaakbot waar de tand is getrokken.

 

Botopbouw is een eenvoudige procedure die onmiddellijk na het trekken van tanden wordt uitgevoerd. In tegenstelling tot andere soorten bottransplantaten is er geen aanvullende chirurgischeingreep vereist. De tandarts plaatst eenvoudigweg het materiaal in het botdefect, bedekt het met een collageenplug of -membraan en plaatst hechtingen om alles op zijn plaats te houden terwijl het geneest. Omdat het onderdeel is van de extractieafspraak bent u al verdoofd en is er zeer weinig extra tijd in de stoel nodig.

 

Vanwege het gemak waarmee ze onmiddellijk na extractie kunnen worden geplaatst, zijn holtebesparende bottransplantaten ook goedkoper dan andere soorten bottransplantaten die nodig zijn om verloren bot te vervangen. Behouden is altijd makkelijker en goedkoper dan herbouwen!

 

Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Neem dan gerust contact met ons op via onze contactpagina.

U bent van harte welkom bij Tandartspraktijk Leder!