Blijven lachen met ouderen

Blijven lachen met ouderen

Onderstaand artikel is geschreven voor drogisterijen maar ook zeker voor u leesbaar. Of ik iets over mondzorg bij ouderen wil schrijven. Graag! Het is hard nodig, want het aantal ouderen neemt fors toe. Maar wanneer is iemand eigenlijk oud? Vroeger vond ik 40 al stok, maar mijn man wordt deze maand 40…dus dat roep ik dan maar niet meer. Mijn opa is 91 jaar, maar studeert nog steeds! Is dat dan wel echt oud? Het stereotype oud klopt allang niet meer. Het is niet meer dat zo dat een oudere onder de rimpels zit, krom met een stok rondloopt en een gebitsprothese heeft. Wat wel geldt, is als dat als mensen ouder worden, ze steeds meer zichzelf worden. Ze hoeven niet meer zo nodig ergens bij te horen, maar hebben geaccepteerd wie ze zijn. Ouderen zijn authentiek of moet ik zeggen oudentiek? Dat maakt ouderen zo leuk; mensen met een eigen verhaal en geluid. Ze zijn allemaal anders en kunnen niet over een kam geschoren worden.

Misschien denk je bij ouderen en hun gebit meteen aan een kunstgebit. Maar daar kan je je lelijk in vergissen. Steeds meer ouderen behouden hun eigen tanden. Per jaar worden er 100.000 minder protheses gemaakt. Dus loop niet linea recta naar de kleefpasta als er een oudere over de vloer komt. Vraag goed naar hun behoeftes.

Een oudere met een natuurlijk gebit heeft vaak last van gebitsslijtage. Het tandvlees trekt zich terug waardoor gevoeligheid kan optreden. Als er tandhalzen blootliggen loopt men meer risico op tandhalscariës: gaatjes in de wortels. Je kunt dan extra fluoride aanbevelen in de vorm tandpasta of in de vorm van een spoelmiddel. De motoriek kan ook een probleem zijn. Een oudere doet er goed aan om te wennen aan een elektrische tandenborstel. Denk ook aan ragertjes die makkelijk vast te houden zijn met een handvat of apparaten als een waterflosser.

Een gebit waar goed mee gekauwd kan worden, is belangrijk voor ouderen. Goed kauwen stimuleert de hersenactiviteit. Uit onderzoek blijkt dat dementen minder dement worden van kauwen. Dus als iemand toch naar kleefpasta vraagt, raadt dan ook eens aan om hun prothese te laten opvullen bij de tandarts. Ruikt de oudere uit zijn mond? Misschien is er dan sprake van ontsteking wat hij zelf niet meer kan voelen. Zenuwen slijten namelijk ook. Ook ontstekingen van het tandvlees waarbij kaakbot verdwijnt komt veelvuldig voor bij ouderen maar ze hoeven hier zelf niks van te merken. Soms zien ze het als een hele opgave om de tandarts of mondhygiënist te bezoeken. Aan jou de taak om dit bezoek te stimuleren als je merkt dat er iets niet klopt. Ouderen zijn namelijk snel eenzaam en een mondgeur stoot mensen af…Laat ze blijven lachen!

Bron: Tandarts.nl

© Auteur: Lieneke Steverink-Jorna